Es mostren els últims 5 articles publicats, pitja a la barra lateral per veure les publicacions segons la categoria.

10 d’octubre 2008

D'on ve la tradició?

La Castanyada és la festa de la tardor, és una festa popular catalana que es celebra la nit abans de Tots Sants. La tradició consisteix en menjar castanyes, panellets i moniatos, acompanyats amb la beguda típica que és el "moscatell".

Sembla ser que l’origen de la tradició ve de la vigília de Tots Sants, on antigament es tocava a morts fins a la matinada, amics i parents ajudaven els campaners a tocar les campanes i per poder aguantar-ho bé, anaven menjant castanyes, fruits secs i vi dolç per recuperar forces i fer passar el fred.

La figura de la castanyera, es representa amb una dona gran, vestida amb roba fosca, faldilla llarga, davantal i un mocador al cap. Antigament la venda de castanyes calentes al carrer era més habitual que avui en dia, s’embolicaven en paper de diari per conservar-les més calentones.

Actualment encara hi ha pobles i ciutats que conserven alguna paradeta de castanyes, a Lleida, prop de la plaça Sant Joan es pot trobar una parada de castanyes entre mitjans de tardor i principi d’hivern.

La Castanyera

Quan ve el temps de menjar castanyes
la castanyera, la castanyera
ven castanyes de la muntanya
a la plaça de la ciutat
la camisa li va petita
la faldilla li fa campana
les sabates li fan cloc-cloc
i en ballar sempre gira així.

Canço popular catalana